Ha katten på

Vårt kattpensionat

medan du gör annat!

Vad krävs för att få lämna in sin katt?

Katterna ska vara vaccinerade mot kattpest och kattsnuva
under det senaste året. Det ska dock ha gått två veckor sedan den senaste vaccinationen före inlämnandet.

När du lämnar in din katt så tar du med kattens vaccinationsintyg samt en filt eller liknande så att den känner sig hemma, även leksaker kanske den vill ha med sig. Vi har kattlådor, matskålar, kammar m.m. så det behöver du inte ta med.

Hur bor katterna?

Alla katter bor var för sig. Varje katt har sin egen kattlåda, klösbräda, skålar och medhavd filt, korg eller dylikt. Katterna har hyllor den kan hoppa upp och en låda de kan gömma sig i. Väggarna mellan katterna är heltäckta så att de verkligen känner trygghet och avskildhet. Katter har en stor integritet och behöver känna att de har sitt eget revir. Katter från samma familj bor förstås ihop om inte annat önskas.

När katten väl känner sig hemma i sin privata del inomhus så börjar den bli nyfiken på de andra katterna och vill ha lite mer stimulans. Då är det spännande att få komma ut i en uterastgård. Uterastgårdarna är ca 6-7 m2
Även här gäller att inga främmande katter blandas. De är en och en i varje rastgård med möjlighet att klättra i träd och spana in de djur som rör sig över tomten.

Kan katterna gå in och ut som de vill själva?

Vi turas om att bära in och ut katterna i rastgårdarna. De kan inte gå ut och in själva. Vi slipper på så sättet problemet med dragiga kattluckor.

Hur ofta får katterna gå ut?

Det beror på ägarens önskemål samt vad katten tycker om att vara ute. På vintern är det en del katter som inte går ut alls. Många tycker det kan vara skönt att komma ut en kort stund medan andra som är vana att vara ute tycker om att vara ute länge även om det är kallt. På sommaren vill i princip alla katter gå ut. Många katter är här under hela semestern, fem till sex veckor och då är det viktigt att de får en bra vistelse här med både mycket utevistelse samt umgänge med personalen. En katt som kommer hit för första gången kan tycka att det känns lite ovant och läskigt med de andra katterna så nära. De får stanna inne i alla fall den första dagen men ganska snart brukar de uppskatta en stunds utevistelse. När vi har fullt med katter turas de om att gå ut. Några får gå ut på förmiddagen, några på eftermiddagen och några på natten beroende på deras och ägarnas önskemål. Vi blandar aldrig främmande katter.

Vad tycker katten om att vara på kattpensionat?

Även katten ska ha det trevligt på semestern. Första gången katten kommer hit kan det vara lite ovant, särskilt om det är en innekatt som aldrig träffat andra katter tidigare. Efter ett tag brukar nyfikenheten ta över och ofta blir de katter som är lite blyga och försiktiga av sig i vanliga fall mer framåt och orädda även när de kommer hem. De flesta katter som kommer hit har varit här flera gånger förut. Då känner de sig som hemma direkt. Det första så gott som alla katter gör är att snabbt kliva ur sin medhavda transport och hoppa upp på sin hyllor och kolla av sitt revir.

Katterna brukar bete sig likadant här som hemma. En blyg katt som helst bara går till sin matte tar det längre tid att vinna förtroende hos medan en social katt som gillar främmande människor direkt accepterar oss personal. Katter känner igen olika människor väldigt bra så det är viktigt för dem med en trygg miljö och med människor de känner igen. Att din katt skulle glömma bort dig efter några veckors semestervistelse är absolut ingen risk.

Är det inte bättre att låta katten vara ensam hemma om någon kommer och matar?

En del katter trivs utmärkt hemma och nöjer sig med att få mat och bli tilltittade varje dag. Vår erfarenhet är dock att de flesta katter känner sig väldigt ensamma när de plötsligt inte har sin familj hemma. De kanske börjar protestkissa eller klösa. I dessa fall är det bättre att lämna katten på pensionat.

Det är inte ovanligt att en katt som får gå in och ut själv kanske håller sig borta så länge kattvakten kommer och vips är den hemma när ägarna kommer tillbaka.

Vad händer om katten skulle bli sjuk?

Vi har vår egen veterinär som vi alltid kan rådfråga om något händer med våra pensionatsgäster. Det finns även flera djursjukhus som har öppet kvällar och helger (t.ex. Albano) inom nära håll om en akut situation skulle uppstå. Katterna brukar oftast hålla sig pigga och friska här men för säkerhets skull vill vi att du lämnar ditt mobilnummer eller telefonnummer till en kontaktperson om det skulle behövas. En eventuell veterinärkostnad betalas av dig som djurägare.

Behöver katten vara försäkrad?

Din katt behöver inte vara försäkrad men vi vill veta om den är det. Det är bra att ha sin katt försäkrad; veterinärkostnaderna kan bli höga annars om katten t.ex. behöver läggas in på djursjukhus. Vi är ombud för Sveland (länk till sveland.se)så om du funderat på att försäkra din katt men ännu inte gjort slag i saken så kan vi hjälpa dig att teckna en försäkring när du kommer hit.

Personalen

Det absolut viktigaste för att katterna ska trivas här är vår kunniga personal som alla är riktigt stora djurvänner och gör allt för att ditt djur ska få en trevlig tid här hos oss.

Hämtning och lämning

Katterna hämtas och lämnas hos Solgläntan i Vallentuna efter överenskommelse under våra hämtnings- och lämningstider (se nedan). Du som inte har möjlighet att själv komma till Solgläntan har möjlighet att få katten hämtad/lämnad. Se Solgläntans prislista.

Boka här

Kontakta oss

$

Grävelsta 16 186 92 VALLENTUNA

$

08-510 235 13

$

info@kattpensionat.com

$

info@vallentunakattcenter.se

Öppettider Pensionat

Alla dagar:  10:00 - 11:00

Helgfri måndag: 10-11 och 18-19

Helgfri torsdag: 10-11 och 18-19

Nyårsdagen, Midsommardagen & Julafton: Stängt

Öppettider Veterinärklinik

Måndag - Onsdag: 08:30 - 14:30

Torsdag: 08:30 - 12.00

Fredag: Stängt

Stängt röda dagar och helger