Hemlösa katter

Solgläntans hemlösa katter

Sedan 1995 har Solgläntan bedrivit omplaceringsverksamhet för katter som behöver
nya hem. Det hela började med att Djurambulansen lämnade in katter via polis etc. som inte hade några hem och ibland hade levt under dåliga förhållanden. Vissa katter som kom på inackordering kunde inte komma hem igen eftersom ägaren var sjuk och katten då blev avlivningshotad. Då jag aldrig ens skulle tänka tanken att avliva en frisk och fin katt på grund av sådana omständigheter så började omplaceringsverksamheten för dessa katter. Nu får över tvåhundrafemtio katter nya kärleksfulla hem varje år.

Vuxna katter finns alltid för omplacering. Kattungar finns ofta, men inte alltid.

Hur går en adoption till?
Vi bokar in en tid så att du får komma och hälsa på katterna. Vi har inga generella
öppettider utan alla tider bokas efter tid och önskemål. Vi tar ej emot obokade besök. Utifrån dina levnadsomständigheter hjälps vi åt att matcha ihop rätt katt med rätt person. En katt som t.ex. är van att vara mycket ute placerar vi inte som innekatt. Det kan vara en katt som kommer från en barnfamilj och tycker mycket om det eller en katt som är mer enmanskatt och vill ha det lite lugnare omkring sig. Vi tycker att det är ett riktigt bra kattliv om katten får vara både inne och ute förutsatt att man bor bra till.

På ställen med bilvägar, tättbebyggda områden där grannarna tröttnat på att ha fullt med grannkatter som kissar i sandlådorna m.m. så är det bättre att ha en innekatt. En katt kan ha ett riktigt bra kattliv även som innekatt. Det kan dock vara svårt att ”göra om” en katt som är van att gå ut till en innekatt.

En eller två katter?
Vi tycker att katter ska ha sällskap. En innekatt behöver absolut sällskap av en
kattkompis liksom en liten kattunge som flyttar till sitt nya hem. För din egen del finns det också fördelar med att ha två katter då de har mycket sällskap av varandra och du kan själv lämna katterna under längre stunder utan att behöva ha dåligt samvete för en ensam katt. Undantag finns dock, en katt som alltid varit ensam kanske vill fortsätta att vara det.

Oftast är det katten som väljer ut sin nya husse/matte.

Alla katter är så otroligt olika och har sina egna personligheter. Det fantastiska är att det finns inga omöjliga katter utan de måste bara hitta rätt familj som de vill flytta till.

Vi tar en adoptionskostnad på 1500 kr för en katt. Två katter samtidigt tar vi 2600 kr för. Katterna är vaccinerade mot kattpest och kattsnuva, avmaskade samt ID märkta med chip.
 Orsaken till det är bland annat att alla katter som lämnar Solgläntan är märkta, även kattungar. Katter som ska tas med utomlands måste numera vara chipmärkta och då känns det naturligt att vi gör det. Nackdelen är att du inte kan se med blotta ögat om katten är märkt. Vi tror dock att när fler katter chippas ökar medvetandet. Vuxna katter är kastrerade. Samtliga katter är dessutom avmaskade och genomgångna så att de inte har t.ex. öronskabb.

Vi levererar inte katterna hem till dig utan du får ta med dig katten härifrån vid lämpligt tillfälle, som till exempel före en ledighet. Du får inte ta med dig en katt vid första besöket men du kan boka en katt om allt känns bra. Vi kommer sedan överens om lämplig dag för att hämta.

Omplacering av privata katter
I mån av plats hjälper vi även till med omplacering av privata katter om man av olika skäl ej kan ha kvar sin katt, då mot en inackorderingskostnad. Man kan även få hjälp med att hitta hem åt kattungar.
Katterna måste vara vaccinerade och kastrerade.

OBS!
Vi blir dagligen uppringda av personer som hittar katter springande där de bor, som tillsynes är utan hem. Innan vi tar emot en sådan katt är det viktigt att katten är anmäld till polisen samt att lappar är uppsatta. Detta för att inte riskera att omplacera en katt som faktiskt har ett hem. Innan vi tar emot en katt måste den vara vaccinerad mot kattpest och snuva, detta för att inte riskera sjukdomar hos de katter vi redan har och dels för att vi ej har ekonomiska resurser till att hjälpa alla katter.
Man räknar med att det finns minst 10 000 hemlösa katter bara i Stockholm!

Vad kan man då göra för att hjälpa dessa katter? Läs mer här.