Ha katten på
VÅRT KATTPENSIONAT
MEDAN DU GÖR ANNAT

Vad krävs för att få lämna in sin katt?

Katterna ska vara vaccinerade mot kattpest och kattsnuva under det senaste året. Det ska dock ha gått två veckor sedan den senaste vaccinationen blivit gjord före inlämnandet.

När du lämnar in din katt så tar du med kattens vaccinationsintyg samt en filt eller liknande så att katten kan känna lukter som påminner om hemma, du kan även ta med leksaker som katten gillar och vet du med dig att din katt är kräsen gällande mat eller känslig i magen får du gärna ta med dig maten den gillar. Vi har kattlådor, kattsand, matskålar och klösbräda m.m. så det behöver du inte ta med.

Hur bor katterna?

Alla katter bor var för sig. Varje katt har sin egen kattlåda, klösbräda, skålar och medhavd filt, korg eller dylikt. Katterna har hyllor de kan hoppa upp och en låda de kan gömma sig i. Väggarna mellan katterna är delvis täckta vilket innebär att de kan känna avskildhet och trygghet men de kan även hoppa upp på hyllor för att kika runt i rummet och eventuellt se andra katter om de vill och är nyfikna. Katter har stor integritet och behöver även kunna känna att de har sitt egna revir vilket är en av anledningarna till att främmande katter inte beblandas. Katter från samma familj bor förstås ihop om inget annat önskas.

När katten börjar känna sig mer bekväm och trygg i sin nya tillvaro i den privata delen inomhus kan det få vara spännande att komma ut till våra rastgårdar som finns intill rummet. I rastgårdarna som är 6-7 m2 stora får katterna vara ute under dagen om de vill och där finns det möjlighet att klättra i träd och spana samt lyssna på de olika djuren som befinner sig på tomten. Alla katter som vill gå ut får varsin uterastgård som de har tillgång till under sin vistelse hos oss och det är inga främmande katter som blandas där heller.

Kan katterna gå in och ut som de vill själva?

Katterna kan inte gå in och ut som de själva vill utan på morgonen när vi sköter katterna släpper vi ut de katter som vill och därefter tittar vi till dem flertalet gånger under dagen för att se om det är någon som vill komma in. Vill ingen komma in under dagen så tar vi in de på eftermiddagen. Genom att inte har kattluckor slipper vi problem med drag.

Hur ofta får katterna gå ut?

Det varierar från katt till katt samt vilken säsong och väder det är. På sommaren uppskattar de flesta katterna att få komma ut till rastgårdarna i alla fall en liten stund medan andra katter inte vill gå ut alls. På vintern vill många av katterna vara inne eftersom att det är så kallt medan andra katter inte verka störa sig på kylan och då får de vara ute. Katter som kommer hit för första gången kan tycka att det är läskigt och ovant med ett nytt ställe, innan vi tar ut katterna till rastgårdarna vill vi att de ska känna sig trygga inomhus innan de ska få utforska ytterligare en ny miljö i rastgården, detta kan ta olika lång tid beroende på katt. Vissa katter vill inte gå ut alls och då slipper de så klart det, detta gäller även katter som vanligtvis brukar gå ut när de är hemma i sin trygga miljö.

Vad tycker katten om att vara på kattpensionat?

Även katten ska ha det trevligt på semestern. Första gången katten kommer hit kan det vara lite ovant, särskilt om det är en innekatt som aldrig träffat andra katter tidigare. Efter ett tag brukar nyfikenheten ta över och ofta blir de katter som är lite blyga och försiktiga av sig i vanliga fall mer framåt och orädda även när de kommer hem. De flesta katter som kommer hit har varit här flera gånger förut. Då känner de sig som hemma direkt. Det första så gott som alla katter gör är att snabbt kliva ur sin medhavda transportbur och hoppa upp på sin hyllor och kolla av sitt revir.

Katterna brukar bete sig likadant här som hemma. En blyg katt som helst bara går till sin matte tar det längre tid att vinna förtroende hos medan en social katt som gillar främmande människor direkt accepterar oss personal. Katter känner igen olika människor väldigt bra så det är viktigt för dem med en trygg miljö och med människor de känner igen. Att din katt skulle glömma bort dig efter några veckors semestervistelse är absolut ingen risk.

Är det inte bättre att låta katten vara ensam hemma om någon kommer och matar?

En del katter trivs utmärkt hemma och nöjer sig med att få mat och bli tilltittade varje dag. Vår erfarenhet är dock att de flesta katter känner sig väldigt ensamma när de plötsligt inte har sin familj hemma. De kanske börjar protestkissa eller klösa på möbler eller väggar. I dessa fall är det bättre att lämna katten på pensionat.

Det är inte ovanligt att en katt som får gå in och ut själv kanske håller sig borta så länge kattvakten kommer och vips är den hemma när ägarna kommer tillbaka.

Vad händer om katten skulle bli sjuk?

Vi har vår egen veterinär som vi alltid kan rådfråga om något händer med våra pensionatsgäster. Det finns även flera djursjukhus som har öppet kvällar och helger (t.ex. Albano) inom nära håll om en akut situation skulle uppstå. Katterna brukar oftast hålla sig pigga och friska här men för säkerhets skull vill vi att du lämnar ditt mobilnummer eller telefonnummer till en kontaktperson om det skulle behövas. En eventuell veterinärkostnad betalas av dig som djurägare.

Behöver katten vara försäkrad?

Din katt behöver inte vara försäkrad men vi vill veta om den är det. Det är bra att ha sin katt försäkrad eftersom att veterinärkostnaderna kan bli höga annars om katten t.ex. behöver läggas in på djursjukhus. Vi har ett gott samarbete med Sveland och skulle ni vara intresserade av att teckna en försäkring hos dem kan vi hjälpa er få kontakt med vårt ombud när ni kommer hit.

Personalen

Det absolut viktigaste för att katterna ska trivas här är vår kunniga personal som alla är riktigt stora djurvänner och gör allt för att ditt djur ska få en trevlig tid här hos oss.

Hämtning och lämning

Katterna hämtas och lämnas hos Solgläntan i Vallentuna efter överenskommelse under våra hämtnings- och lämningstider (se nedan). Du som inte har möjlighet att själv komma till Solgläntan har möjlighet att få katten hämtad/lämnad. Se vår prislista.

Boka här

Kontakta oss

$

Grävelsta 16 186 92 VALLENTUNA

Öppettider Pensionat

Alla dagar:  10:00 - 11:00

Helgfri måndag: 10-11 och 18-19

Helgfri torsdag: 10-11 och 18-19

Nyårsdagen, Midsommardagen & Julafton: Stängt

Lillian

Född ca 2022
Utekatt/Innekatt
Lillian och hennes bror Åke är två gulliga syskon som kom till oss efter att de varit hemlösa ute. Båda är nyfikna och trevliga katter som gärna blir klappade på. Vi tror att de skulle kunna bo med kattvana barn. De vill flytta tillsammans och ha möjlighet till någon form av utevistelse.
Om du är intresserad av Åke och Lillian är du välkommen att skicka in en intresseanmälan.

Lillian

Född ca 2022
Utekatt/Innekatt
Lillian och hennes bror Åke är två gulliga syskon som kom till oss efter att de varit hemlösa ute. Båda är nyfikna och trevliga katter som gärna blir klappade på. Vi tror att de skulle kunna bo med kattvana barn. De vill flytta tillsammans och ha möjlighet till någon form av utevistelse.
Om du är intresserad av Åke och Lillian är du välkommen att skicka in en intresseanmälan.

Åke

Född ca 2022
Utekatt/Innekatt
Åke och hans syster Lillian är två gulliga syskon som kom till oss efter att de varit hemlösa ute. Båda är nyfikna och trevliga katter som gärna blir klappade på. Vi tror att de skulle kunna bo med kattvana barn. De vill flytta tillsammans och ha möjlighet till någon form av utevistelse.
Om du är intresserad av Åke och Lillian är du välkommen att skicka in en intresseanmälan.

Öppettider Veterinärklinik

Begränsade öppettider

15/3 kl 9-13

5/4 kl 9-13

10/5 kl 9-13

31/5 kl 9 -13

Stängt röda dagar och helger

Logga Sveland Djurförsäkringar