Vallentuna kattcenter AB

Vilka är vi och vad gör vi?

Läs mer om oss här!

Lena Engen startade Solgläntans kattpensionat 1992 i sin enskilda firma. Det var då ett renodlat pensionat för både katter och smådjur. Dvs allehanda kaniner, gnagare och fåglar m.m.

Ganska snart kom det katter som av olika skäl inte kunde komma hem igen och då blev vi tillfrågade om vi kunde hjälpa till att hitta ett nytt hem eller avliva katten. Då Lena inte tyckte alternativet att avliva ett friskt djur är rimligt så började omplaceringsverksamheten.  

Den här verksamheten växte och efter några år insåg vi att vi inte hade tid och plats för våra smådjur så vi slutade att ta emot dem för att kunna satsa mer på våra hemlösa katter. Vi har ibland smådjur för omplacering men vi tar inte emot smådjur för omplacering eller pensionat från privatpersoner.

Att omplacera en katt är mycket kostnadskrävande både vad gäller framförallt personal och veterinärresurser. För att kunna fortsätta och utveckla omplaceringsverksamheten så instiftade Lena Engen med Solgläntans kattpensionat år 2000 Kattfonden som är en insamlingsstiftelse för hemlösa katter som skulle hjälpa till att möjliggöra den här verksamheten. Huvudändamålet är att stödja Solgläntans hemlösa katter och bygga upp en bra verksamhet. Stiftelsen ska även jobba för att höja kattens status. Om tillräckligt mycket medel kommer in så kan man även hjälpa andra organisationer som arbetar med hemlösa katter. Tanken på att kunna hjälpa även andra katthem var fantastisk och en vision fanns att bygga upp en viktig insamlingsstiftelse enbart för katter. Detta gjordes också för att uppfylla stiftelselagen då ett lagom antal katter skulle tas emot på Solgläntan och en viss andel av insamlade medel måste användas inom vissa intervall.  

Tack vare alla generösa givare så har vi kunnat bedriva en god och professionell verksamhet där alla katter som får flytta är veterinärbesiktade, kastrerade, vaccinerade, avmaskade och annat som ev. behövs, det kan vara tandoperationer m.m. Många katter behöver också en del social träning innan de är redo att flytta.

I början var våra hemlösa katter här ganska länge innan de fick flytta men nu flyttar de allra flesta inom en månad en månad eller två. Över 7000 katter har sedan starten fått nya fina hem.

Nya djurskyddsregler har kommit under åren och det sammantaget med att vi var väldigt trångbodda gjorde att tanken på att bygga ett nytt helmodernt katthus växte fram där vi skulle ha en exklusiv del för våra pensionatsgäster och en del för våra katter som söker nya hem tog sin form. Vi ville även ha en separat karantänsavdelning och en veterinäravdelning.
Den 31 oktober 2010 flyttade vi in i vårt nybyggda hus. Vi har nu färre platser för våra pensionatsgäster men de har istället rejält tilltagna utrymmen både inne och ute. Det gäller alltså att boka i god tid, särskilt om du vill boka in på högsäsong vilket är under alla skollov.
Vi bildade Vallentuna kattcenter AB 2012 då verksamheten hade blivit så mycket bredare än bara ett pensionat. Vi gjorde det också för att säkra framtiden då tanken är att vi ska finnas många år framåt. Idag drivs katthemmet och pensionatet av Vallentuna kattcenter AB som även har registrerat in att det är det företaget som har hand om Solgläntans hemlösa katter. Solgläntans kattpensionat som har byggt huset hyr idag ut det till Vallentuna kattcenter till ett förmånligt pris och är garant för att hjälpa så många hemlösa katter som möjligt utifrån plats, personalresurser och ekonomiska förutsättningar.

I mitten av år 2020 tillkom en ny styrelse för Kattfonden som tolkar föreskrifterna på ett helt annat sätt än vad stiftaren menar och Solgläntans katter kunde inte längre söka för vårddygn vilket varit det som byggt upp hela verksamheten. Därför har ett färre antal katter kunnat få hjälp. Kattfonden beviljar idag vissa ansökningar från Solgläntans hemlösa katter och det är framförallt veterinärkostnader hos veterinärer som inte är våra egna. Om du skänker gåvor till Kattfonden ämnade till Solgläntans katter idag är det väldigt viktigt att du noggrant skriver in att det är ändamålet.

2022 startade en ny ideell förening bestående av den gamla styrelsen för Kattfonden som ville rädda verksamheten med de hemlösa katterna. Föreningen heter ”Ideell förening Stöd Solgläntans hemlösa katter” Föreningen kan gå in då ingen annan stiftelse eller medel insamlade direkt via Solgläntans kattpensionat eller Vallentuna kattcenters autogivare går in. 

För 250 kronor/år kan man också bli stödmedlem i föreningen. Då får man information om Solgläntans hemlösa katter via mail fyra gånger per år och inbjudan till olika aktiviteter på Solgläntan. 250 kronor sätts in på bankgiro 164-2644 eller swish 123 358 7094. Skriv in din mailadress i meddelandefältet. Stort TACK på förhand!

Butiken Katt!Katt som tidigare låg på Odenplan flyttade till Solgläntan 2013 och vi bedriver även webshop med allt onödigt och oumbärligt för kattälskaren till förmån för våra hemlösa katter.

Solgläntans kattpensionat och Vallentuna kattcenter AB drivs av Lena Engen Bäckström. Tillsammans med personalen gör vi allt för att våra hemlösa katter ska få en bra andra chans och att din katt som kommer på pensionat ska få en trevlig tid här hos oss på kattens egna villkor och efter katters behov.

 

 

Lena på Vallentuna Kattcenter

Lena Engen Bäckström

Verksamhetschef

Sara på Vallentuna Kattcenter

Sara

Katt!Katt!-butiken

Kontakta oss

$

Grävelsta 16 186 92 VALLENTUNA

Öppettider Pensionat

Alla dagar:  10:00 - 11:00

Helgfri måndag: 10-11 och 18-19

Helgfri torsdag: 10-11 och 18-19

Nyårsdagen, Midsommardagen & Julafton: Stängt

Lillian

Född ca 2022
Utekatt/Innekatt
Lillian och hennes bror Åke är två gulliga syskon som kom till oss efter att de varit hemlösa ute. Båda är nyfikna och trevliga katter som gärna blir klappade på. Vi tror att de skulle kunna bo med kattvana barn. De vill flytta tillsammans och ha möjlighet till någon form av utevistelse.
Om du är intresserad av Åke och Lillian är du välkommen att skicka in en intresseanmälan.

Lillian

Född ca 2022
Utekatt/Innekatt
Lillian och hennes bror Åke är två gulliga syskon som kom till oss efter att de varit hemlösa ute. Båda är nyfikna och trevliga katter som gärna blir klappade på. Vi tror att de skulle kunna bo med kattvana barn. De vill flytta tillsammans och ha möjlighet till någon form av utevistelse.
Om du är intresserad av Åke och Lillian är du välkommen att skicka in en intresseanmälan.

Åke

Född ca 2022
Utekatt/Innekatt
Åke och hans syster Lillian är två gulliga syskon som kom till oss efter att de varit hemlösa ute. Båda är nyfikna och trevliga katter som gärna blir klappade på. Vi tror att de skulle kunna bo med kattvana barn. De vill flytta tillsammans och ha möjlighet till någon form av utevistelse.
Om du är intresserad av Åke och Lillian är du välkommen att skicka in en intresseanmälan.

Öppettider Veterinärklinik

Begränsade öppettider

15/3 kl 9-13

5/4 kl 9-13

10/5 kl 9-13

31/5 kl 9 -13

Stängt röda dagar och helger

Logga Sveland Djurförsäkringar